Om projektet

Sammen med beboere i Taastrupgaard har forskere fra Center for Sociale Bymodeller, Nationalmuseet, udviklet og bygget en fysisk fuldskala-model af et ”genbrugskollektiv”.

Med projektet vil forskerne undersøge, om en fysisk genbrugsstation kan bruges som en form for ’hittegodskontor’ for beboere. Et sted hvor man kan finde eller genfinde ikke blot fysiske genstande, men minder, følelser, uoverensstemmelser, fællesskaber og venskaber.

”Genbrugskollektivet” skal fungere både som depot for områdets forskellige former for fysiske og ikke-fysiske ressourcer samtidig med, at det bliver til en fælles udstilling af disse.

Den fysiske fuldskalamodel af Genbrugskollektivet er bygget på to eksisterende cementstrukturer, som tidligere har fungeret som opsamling for affald i området og dækker samlet ca. 20 m2. 

Genbrugskollektivet er det konkrete resultat af det løbende arbejde, som Metodegruppen fra Nationalmuseet har foretaget i forbindelse med det tre-årige kulturprojekt KYSSET. Model-design udvikles af arkitekt David Tapias Monné, arkitekt ved Aarhus Arkitektskole, som også er med i Metodegruppen.

I forbindelse med udviklingen af Genbrugskollektivet blev udviklet en beboerudstilling FællesSkabet. Udstillingen viser, at genbrug kan være meget andet end genbrug af gamle ting og fysiske genstande. Med FællesSkabet har beboerne i Taastrupgaard vist, at man også kan genbruge ideer, erfaringer, erindringer, venskaber og andre immaterielle forhold. Forhåbentlig kan nogle af fortællingerne fra udstillingen inspirere til nye tiltag i Taastrupgaard og andre steder, hvor genbrug rummer værdi for de mennesker, som bor i området. 

GK2
Genbrugskollektivet er placeret i et nedlagt skraldesorteringsområde ved Taastrupgaardsvej 45
PXL 20220910 112230803
Workshop omkring beboerudstillingen FællesSkabet.
1
Model og skitse til Genbrugskollektivet
Fælles Skabet
FællesSkabet