Fiskeboliger af beton fra Blok85

I Taastrupgaard har SUPERFLEX samarbejdet med elever og lærere fra to klasser på den lokale folkeskole Ole Rømer-Skolen. Sammen har de udviklet levesteder for fisk og andre undervandsdyr af byggemateriale fra en af de boligblokke, Blok 85, der bliver renoveret. Kunstprojektet er en del af SUPERFLEX' vision Interspecies Living.

“Vi er meget glade for at være inviteret til at arbejde med Taastrupgaard og få muligheden for at engagere skoleeleverne i at gentænke, hvordan vi bruger ressourcer og udvikler et miljø, som både mennesker og fisk trives i,” siger billedkunstner Jakob Fenger, der er en del af SUPERFLEX.

Superflex Slideshow Web6

“I Taastrupgaard vil vi gerne inspirere beboere og omverdenen til at udvikle et boligområde, hvor mennesker, dyr og planter lever i bæredygtige fællesskaber.”

- Oguzcan Yüksel, formand for AKB Taastrupgaard

Elever bliver medskabere af Taastrupgaard

De unge beboere har været med helt inde i det kunstneriske maskinrum. Sammen med forskere har SUPERFLEX udviklet et særligt sæt byggeklodser, som følger fisks og andre undervanddyrs præferencer. Klodserne er lyserøde og udformet, så overfladen bliver størst muligt, akkurat som små koralpolypper og andre undervandsarter foretrækker det. Når de bliver sat sammen i forskellige opstillinger, kommer der huller og revner mellem dem, hvor fisk kan gemme sig.

“Sammen med eleverne udvikler vi konstellationer af klodserne, der kunne være fremtidige scenarier for fisk. I den proces skal vi så diskutere, hvad vi skal bygge. Skal vi bygge noget, hvor vi gør det besværligt for mennesker at opholde sig? Skal mennesker kunne sidde på dem?” forklarer Jakob Fenger. En af sammensætningerne bliver valgt ud og derefter støbt i en stor version, der stilles op i Taastrupgaard.

IMG 1869
IMG 8143
IMG 8146
Slideshow Instagram 5
IMG 8148
IMG 8155
58 B55 FFF F486 40 BF B075 BEEC48 C4 C149
IMG 8211
IMG 8253
IMG 1906
Slideshow Instagram 4
Slideshow Instagram a
Fuld skærm
Luk fuld skærm

Interspecies Living er en måde at se verden på og tænke, hvordan mennesker kan leve i en symbiose med andre arter på planeten.”

Jakob Fenger, billedskunstner, SUPERFLEX

Hvad for en fisk?

SUPERFLEX arbejder ofte uden for det gængse udstillingsrum og er for tiden i gang med at udvikle en ny form for urbanisme, der inkluderer planter og dyrs perspektiver – en ’tværartslig sameksistens’. Formålet er at skubbe samfundet i retning af en tankegang og levevis, der går på tværs af arterne. For SUPERFLEX kan den bedste idé nemlig komme fra en fisk.

Whats App Image2023 05 17at09 30 371copia
Prøveopstilling af skulptur. Foto: SUPERFLEX
Whats App Image2023 05 17at09 30 391
Proces med støbningen af skulpturen. Foto: SUPERFLEX
Slideshow Instagram b
Rasmus Nielsen, der er en af de tre stiftere af SUPERFLEX, viser rundt i kunstnergruppens studio. Foto: AKB Taastrupgaard
04 D6 F860 0215 47 E1 81 B0 BFF722542345
Interspecies Living under vand. Foto: SUPERFLEX
SUPERFLEX


SUPERFLEX blev grundlagt i 1993 af Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen og Rasmus Rosengren Nielsen og er med sin mangeartede praksis kendt for værker, som med vid, bid og humor giver sig i lag med alvorlige samfundsmæssige og kulturelle problemstillinger.

SUPERFLEX opfatter sig selv som et ‘udvidet kollektiv’ og arbejder med et bredt spektrum af samarbejdspartnere fra videnskabsfolk til kommuner og fisk. Deres værker har gennem årene taget form af bl.a. en energidrik, et biogasanlæg, hypnosesessioner, store offentlige parker i ind- og udland og senest arkitektur for havliv.

Web Res Press 2020 03 11 Superflex Portraet Gruppe Fotos 0088
Kunstnergruppen SUPERFLEX består af Jakob Fenger (til venstre), Rasmus Rosengren Nielsen (i midten) og Bjørnstjerne Christiansen (til højre). Foto: Ulrik Jantzen/Büro Jantzen, Courtesy of SUPERFLEX.
Om projektet

Kunstprojektet er et samarbejde mellem SUPERFLEX og elever fra Ole Rømer-Skolen. Projektet er initieret af AKB Taastrupgaard og kurateret af Empathic Environments v. Stenka Hellfach og Tyra Dokkedahl.

Kunstprojektet er en del af kulturprojektet KYSSET, som involverer beboere i den fysiske omdannelse af Taastrupgaard gennem kunst, arkitektur og teater. Kysset er initieret af AKB Taastrupgaard i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, Taastrup Teater & Musikhus, Høje-Taastrup Billedskole, Nationalmuseet, Aarhus Arkitektskole, University of California, Berkeley. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Slideshow Instagram 1
Illustration SUPERFLEX